Pest protocol van de Zevensprong.
Op de Zevensprong zijn we alert op plaag/pestgedrag. Door middel van dit protocol willen we aangeven op welke manier we op de Zevensprong omgaan met pesten en het voorkomen daarvan.
Het verschil tussen pesten en plagen.
Pesten is systematisch, herhaald en langdurig iemand lastig vallen met de bedoeling de ander opzettelijk pijn te doen. Er is altijd sprake van machtsverschil tussen pester en het slachtoffer.
Plagen is van korte duur. Het plagen richt zich niet elke keer op dezelfde persoon. Omdat er geen sprake is van machtsverschil kan de ander terugplagen.
Pesten is een ernstig en complex probleem. De oorzaken zijn divers en moeilijk te achterhalen. Pesten kan op vele manieren plaatsvinden en kan lang verborgen blijven voor ouders en de stamgroepleider. Pesten hoort er zeker niet bij. De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn zowel voor het slachtoffers, de pesters als de zwijgende groep.
De zwijgende groep vormt het publiek voor de pester, waaraan hij zijn succes afmeet. Er zijn echter ook kinderen die het pesten afkeuren en zich er niet mee bemoeien.
De ouders worden dagelijks geconfronteerd met een emotioneel geknakt kind of krijgen thuis veel stoere verhalen te horen.
De stamgroepleider heeft de groep: pesters en gepeste kinderen, elke dag in de groep en kan iets doen aan de veiligheid van alle kinderen die hem/haar zijn toevertrouwd.
Niemand mag de ogen sluiten voor pestgedrag. Ouders, stamgroepleiders, kinderen, directies en bevoegd gezag moeten er samen iets tegen doen. Niemand mag aan de kant blijven staan!
Vijfsporenaanpak.
Deze aanpak is gericht op alle partijen, door hulp te verlenen aan:
- De stamgroepleider, die het pestgedrag in de klas aan de orde stelt.
- De pester, door hem/haar op zijn/haar gedrag aan te spreken.
- Het gepeste kind, door te luisteren naar zijn/haar verhaal en hem/haar serieus te nemen.
- De zwijgende groep kinderen, door hen aan de praat te krijgen, stelling te nemen en wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid.
- De ouders, door over pesten te praten.
Voorwaarden om het pestprobleem aan te pakken.
- Pesten wordt als een probleem gezien door alle betrokken partijen: ouders, stamgroepleiders en kinderen (pesters, zwijgende groep en de gepeste kinderen).
Een probleem: pesten is niet normaal en niet goed te praten. De slachtoffers zijn niet opgewassen tegen de pesters en niet in staat om voor zichzelf op te komen. De oorzaken van pesten zijn divers en moeilijk te achterhalen. Pesten kan lang verborgen blijven voor stamgroepleiders en ouders.
- De school probeert het pestgedrag te voorkomen. De preventieve aanpak bestaat uit onder meer de behandeling van het onderwerp met de kinderen. Er zijn duidelijke regels vastgesteld die het pesten moeten voorkomen. Alle kinderen en stamgroepleiders handelen er naar en moeten elkaar er op aanspreken.
Op de Zevensprong werken we met duidelijke structuren, afspraken en regels, dwars door de veelheid van activiteiten heen. Dat hoort bij onze leef- en werkgemeenschap van kinderen en stamgroepleiders en ouders: waar veel mensen op een plek samenleven, is het van belang dat ze rekening met elkaar houden.
Om dit te bereiken worden er in samenspraak met de kinderen, afspraken gemaakt. Deze afspraken liggen niet voor de eeuwigheid vast, maar worden regelmatig besproken en bijgesteld. Zowel de stamgroepleider als de kinderen zijn verantwoordelijk voor het naleven van de afspraken. De stamgroepleider vervult hierbij een voorbeeldfunctie.
Afspraken hebben pas zin als de betrokkenen het nut ervan inzien. Zowel de kinderen als de stamgroepleider spreken elkaar aan op het niet naleven van de gemaakte afspraken.
- Als pesten desondanks optreedt, moeten stamgroepleiders dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen.
Op school is niet altijd gemakkelijk pestgedrag te signaleren. Pesten kan stiekem gebeuren, bijvoorbeeld door het verspreiden van roddels of het verzenden van sms’jes. Hiervoor is de school mede afhankelijk van de informatie/signalen die zij krijgt van ouders en/of kinderen. Als het openlijk plaatsvindt zoals slaan of schoppen kan er direct gereageerd worden.
Een kwartier voor schooltijd en tijdens de pauze is er minimaal 1 stamgroepleider als pleinwacht op het plein. Er zijn pleinregels opgesteld. Als er iets gebeurd, wordt er direct op de situatie ingespeeld. De pleinwacht geeft incidenten ook door aan de betrokken stamgroepleiders. Ook kan er daarna in de kring of met individuele kinderen gesproken worden over het incident.
Op situaties binnen de groepen wordt direct ingegaan. Wij gaan er van uit dat op deze manier structureel pestgedrag voor een groot deel wordt voorkomen.
Regelmatig vinden in iedere groep gesprekken plaats naar aanleiding van een voorval of een onderwerp uit Leefstijl , Nieuwsbegrip. Deze lessen behandelen onderwerpen die de sociaal emotionele ontwikkeling en weerbaarheid van de kinderen uit de groepen 1 tot en met 8 verder ontwikkelen.
- Wanneer pesten desondanks (weer) de kop opsteekt, moet de school beschikken over een directe aanpak (curatief).
Pesten kan alleen verdwijnen wanneer school, ouders en kinderen samen de strijd aanbinden tegen pesten. De school doet haar uiterste best om een veilig klimaat te scheppen waar pesten zo veel mogelijk uitgebannen wordt. Dit zal in ieder gesprek met ouders en kinderen worden benadrukt.
- Ouders kunnen, ondanks alle inspanningen, niet tevreden zijn over de aanpak van de school van het pestprobleem. Als de gesprekken niet meer soepel verlopen, kunnen ouders gewezen worden op de mogelijkheid van bemiddeling door de vertrouwenspersoon. Ook hebben ouders het recht om een klacht in te dienen bij de klachtencommissie. Deze gegevens staan in de schoolgids
Maatregelen die de stamgroepleider neemt.
Allereerst is het belangrijk om het slachtoffer te beschermen. Het volgende stappenplan wordt op de Zevensprong door iedere stamgroepleider gehanteerd:
- Het probleem wordt serieus genomen
- De stamgroepleider voert een gesprek met het slachtoffer
- De stamgroepleider voert een gesprek met de pester
- De stamgroepleider voert een gesprek met de zwijgende groep c.q. de omstanders
- De stamgroepleider bespreekt de kwestie zonodig met de directie, de IB-er, de contactpersoon of in het team en er wordt contact met de ouders opgenomen.
- De stamgroepleider maakt een verslag van de (ernstige) incidenten, van de gesprekken en de genomen maatregelen en bewaart dit in het leerlingvolgsysteem.
- Het slachtoffer en de pester en de zwijgende groep worden via gesprekken in en buiten de klas geïnformeerd over de te nemen maatregelen.
- Als klassenactiviteit wordt extra aandacht besteed aan het thema pesten en worden kinderen op de klassenregels gewezen en wordt samenwerken met elkaar gestimuleerd.
Iedere stamgroepleider is zich bewust van de invloed van de groep.
Pesten is een groepsgebeuren. Het is belangrijk om de invloed van de groep te gebruiken om het pesten te bestrijden. Vandaar dat het de taak is van de school en ouders om kinderen te laten beseffen dat kinderen wel degelijk actie kunnen ondernemen tegen pesten. Kinderen moeten zich verantwoordelijk voelen om iets te doen. Door niets tegen de pester te zeggen, maken ze hiermee duidelijk dat ze het gedrag toestaan. Vooral oudere kinderen vanaf ongeveer negen jaar zijn bang wat men over ze zal denken. Kinderen die getuige zijn van pesten hebben de verantwoordelijkheid om te reageren. Wij maken de kinderen hiervan bewust.
Maatregelen in de klas.
Pesten zal voor sommige kinderen een pijnlijk onderwerp zijn. Er worden in de groep verschillende activiteiten uitgevoerd om de betrokkenheid van de kinderen te vergroten zodat de kinderen er samen voor zorgen dat het pesten stopt of voorkomen wordt. Deze activiteiten, zoals discussies, kringgesprekken e.d., vinden het hele jaar door plaats om te voorkomen dat het pas met de kinderen wordt besproken wanneer zich een incident heeft voorgedaan.
Als kinderen zich niet aan de regels houden of zich niet, volgens de afgesproken regels, naar andere kinderen of volwassenen gedragen, zal dit ook door de stamgroepleider met de ouders worden besproken.
Materialen.
- Leefstijl
- Gastlessen (cyber) pesten
- Bureau gelijkwaardigheid
- (prenten) Boeken
- Ondersteuning vanuit GGD
- Verzamelde boeken, brochures, artikelen, lespakketten etc.